Winnaar van de Halloween Monster Challenge bekend!

Vorige week lanceerden we de eerste echt KoffieKrabbel Challenge met als thema “Halloween” en deze week hebben we een winnaar gekozen!

De stemming was unaniem: deze winnende KoffieKrabbel was het absoluut het engst, wat nog verder versterkt wordt door de donkere kleuren en grillige zwarte lijnen.
En niet alleen wij vonden dit; jullie ook! Het is de meest gedeelde Halloween krabbel (23x) – hij staat inmiddels op de 4e plaats van meest gedeelde krabbels!

Nu, laten we je niet langer in spanning houden… de winnaar is… Larisa Wyczyński!

Gefeliciteerd Larisa, jij wint de door Brandmeesters gesponsorde Creepy Creature Cup!
(En gefeliciteerd Zwart Goud dat jullie koffie zo inspirerend is 🙂

Schermafbeelding 2015-11-03 om 10.15.44

Natuurlijk wilden we van Larisa weten hoe deze krabbel tot stand kwam:

” Ik vond het leuk om eens daadwerkelijk met koffie te werken. Je weet nooit wat voor’n vlek eruit komt en wat voor vormen je daarin kunt zien. Ook leuk met het werken aan koffievlekken dat het uitnodigd om af te wijken van je ‘normale’  stijl/ ideeën van tekenen.
Mijn koffievlek was groot en na een tijdje turen zag ik dat ik er een boom van kon maken. Ik ben opzich best een Lord of the Rings (the ents, Treebeard) en Marvel (Groot) fan en daar kwam ik ook op uit toen ik mijn koffiemonster wilde maken.
Daarnaast vind ik het thema Halloween en het feit dat je middels creativiteit iets kunt winnen (+ gratis koffie!) erg leuk.”

Halloween Monster Challenge

Het is je vast niet ontgaan, 31 oktober is het weer Halloween. De engste dag van het jaar waar de koffiemonsters uit jouw kopje koffie kruipen en de zombies koffie drinken om overeind te blijven staan.

Daarom hebben we de Halloween Monster Challenge bedacht. Krabbel met jouw Halloween fantasie een griezelig koffiemonster en verdien een gratis kop koffie. En dat is nog niet alles! De krabbel met het leukste koffiemonster wint ook nog eens de Creepy Creature Cup gesponsord door Brandmeester’s.

Creature-Cup

Je hebt tot 31 oktober, de dag van Halloween de tijd. Lukt het je niet om met deze Krabbel Challenge mee te doen? Geen zorgen, er komen nog meer Krabbel Challenges!

Voorbeelden
Om je een handje op weg te helpen staan hier een paar voorbeelden:

  • Maak een koffievlek op papier en maak daar een eng koffiemonster van (zoals deze)
  • Hoe ziet Jack o’ Latern (je weet wel, zo’n pompoen hoofd) er uit als hij te veel koffie op heeft?
  • Wat gebeurt er als jouw favoriete voorwerp als monster tot leven komt?
  • Hoe ziet volgens jou een koffie zombie eruit?
  • Een portret van je schoonmoeder.

Maar je kunt natuurlijk ook jouw eigen creativiteit gebruiker om er iets moois van te maken, want alles mag.

HalloweenChallenge_Beeld-2 HalloweenChallenge_Beeld-1

Hoe werkt het?
Stap 1: Maak een Halloween krabbel voor je favoriete koffiezaakje.
Stap 2: Upload een foto van deze krabbel op KoffieKrabbel.nl
Stap 3: Deel deze via KoffieKrabbel met je vrienden op Facebook of Twitter.
Stap 4: 5 keer gedeeld? Gratis koffie verdiend en je maakt kans op de Creapy Creature Cup!


De krabbel van Valeriya voor Simon Levelt is de krabbel van de week!

De krabbel van de week is deze week gemaakt door Valeriya!

Valeriya is 3 jaar geleden vanuit Rusland vertrokken om bij haar Britse vriend in Utrecht te zijn. Deze internationale dame belande van de week bij Simon Lévelt om daar haar talent los te laten op KoffieKrabbel. En met een super resultaat vinden wij!

Valeriya: “I really like to paint and draw the real life that i see around – trees that change color, the cold blue sky of the Netherlands, or the friendly and open Dutch citizens”

Hieronder zie je meer van Valeriya. En check haar website, Facebook pagina, of KoffieKrabbel natuurlijk.

De krabbel van Valeriya
De krabbel van Valeriya
http://valeriya.in/yay-meet-my-sister-vika/
http://valeriya.in/yay-meet-my-sister-vika/
http://valeriya.in/medieval-dordrecht-reminds-me-an-old-charming/
http://valeriya.in/medieval-dordrecht-reminds-me-an-old-charming/
tumblr_n92ycdxZtP1s2zphjo7_1280
http://valeriya.in/summer-cafe-at-the-oudegracht-and-a-man-in-the/

Met Bethany bij Café Lombok

Regelmatig bezoeken we de favoriete koffiezaak van een KoffieKrabbelaar. Deze keer gaan we met Bethany Bartran naar Café Lombok aan de Vleutenseweg in Utrecht.

We gaan zitten onder de muurschildering die Bethany in Café Lombok heeft gemaakt. De schildering laat allerlei typische gebouwen uit de wijk Lombok zien.
“Monique, die hier de inrichting heeft ontworpen, ken ik uit de buurt. Toen ze hier ook lunch gingen serveren wilden ze de inrichting wat lichter maken. Zo is het idee voor de muurschildering ontstaan. Het is een soort ansichtkaart van de buurt geworden.”

foto iphone daan geimporteerd 170715 770 IMG_5035

Bethany begint meteen te tekenen. Leuk voor de foto! “Dit is voor een nieuw idee dat ik wil uitproberen; Doodle Bak. Ik wil met mijn bakfiets allerlei markten en festivals langs gaan, en dan dit soort doodles gaan maken. Een doodle bakfiets dus.” Het valt me op dat ze haar tekeningen signeert met een soort beestje. “Dat is een doodle bug. Een pissebed noemen jullie dat. Vandaar ook Doodle Bak, snap je?” Berthany komt oorspronkelijk uit Houston, Texas, maar woont al weer jaren in Utrecht. “Vroeger hadden we veel doodle bugs bij ons in de lawn. Je kon er leuk mee spelen. Als je ze aanraakt rollen ze zich op tot een balletje. Daarom worden ze ook wel roly-poly genoemd.”
“De doodle bug past wel bij me. Hij loopt nooit in een rechte lijn, vandaar de naam. Hij is een soort alter ego van me. Ik probeer naar de wereld te kijken door zijn ogen, vanuit een ander perspectief.”

“Toen ik achttien werd bedachten een vriendin en ik om één uur ‘s nachts dat we een tattoo moesten laten zetten. In Houston waren tattoo parlours toen vierentwintig uur per dag open, dus om vier uur ‘s ochtends zette Scorpion Mike mijn tattoo. Het is een tattoo van een doodle bug. Hij is zo klein dat ik alleen voor de inkt en de naald hoefde te betalen. Scorpion Mike vond wel dat de doodle bug moest glimlachen, dus hij heeft er een teeny-tiny glimlach in getatoeëerd. Wil je hem zien?”
“Ik ben in mijn leven veel verhuisd. Ik vind het fijn dat mijn doodle bug zo altijd bij me blijft, waar ik ook heen ga.”

“Ik ben nu ook met een paar projecten over Utrecht bezig. Een serie illustraties van het Centraal Station, vanaf 1843 tot nu. Steeds vanuit hetzelfde punt, zodat je goed ziet hoe het verandert. En ook een boekje op A6 formaat met verhalen over Utrecht.”
“Ik geloof dat Utrecht internationaal steeds belangrijker wordt; als toeristische bestemming, maar ook voor studenten en bedrijven. En al die mensen wil ik zo over Utrecht vertellen.”

Bethany Bartan: www.bethanybartran.com
Café Lombok: www.cafelombok.nl

cafe-Lombok-CityGuide-Utrecht- IMG_4840 IMG_5027 IMG_5031 IMG_5036 IMG_5038


Met Mathijs bij Zwart Goud

Regelmatig bezoeken we de favoriete koffiezaak van een KoffieKrabbelaar. Deze keer gaan we met Mathiijs Cremers naar Zwart Goud Koffie & Vintage in de Kanaalstraat in Utrecht.

We hebben allebei onze pappadag, dus Mathijs heeft zoon Jona van 1 bij zich, en ik zoon Wolf van 3. Hoewel er wat mensen licht verstoord opkijken vanachter hun laptop, is dit zeker geen probleem bij Zwart Goud. Sterker nog, achter in de zaak is een speciale speelkamer met veel speelgoed, boeken, tekenspullen en zelfs een DVD speler. Jona is daar nog wat te klein voor, maar Wolf zien we voorlopig niet meer terug.

Mathijs en ik gaan zitten op Mathijs’ favoriete plek; de zachte bank voor het raam. “Oh gelukkig, hij staat er nog.” Dat is altijd maar weer afwachten bij Zwart Goud. Het heet niet voor niks Coffee and Vintage; naast koffie zijn ook alle meubels in de zaak te koop.

We bestellen allebei een Cappuccino, en een appelsap voor Wolf, die Jona meteen enthousiast begint leeg te slurpen. Mathijs heeft jaren gewerkt als architect, “maar ik ben het gelukkigst als ik schuur”. Vandaar dat hij tegenwoordig Zakenmaker is. Hij maakt ontwerpen voor meubels, keukens en gebouwen, die hij zoveel mogelijk ook zelf uitvoert. Lekker schuren!

“Aan de start van mijn ontwerp-traject staat de ‘poppetjes en pijltjes-fase’ Wie doet wat waar, wanneer en waar kijkt hij/zei dan naar. En waar gaat diegene daarna naartoe. Die fase telt oneindig veel krabbels op schetsrol. Want daarmee kan je (analoog) layers aanbrengen in je krabbels! Veel van die schetsrol krabbels hebben trouwens koffievlekken.”

Een krabbel van Mathijs
Een krabbel van Mathijs
Een krabbel van Mendelsohn
Een krabbel van Mendelsohn

“Weet je wie DE man is voor KoffieKrabbel?” vraagt hij ineens. “Mendelsohn! Hij is mijn held. Hij maakte hele mooie dingen, veel warenhuizen vooral. En daar maakte hij dus ook hele mooie schetsen voor. Hij is in 1953 overleden, da’s wel een nadeel. En geen idee of hij van koffie hield.”

Als we willen afrekenen komt een buurtbewoonster eigenaar Fred Hildebrand net een doos oud speelgoed van haar kinderen afgeven. “Voor in de speelkamer.” Zwart Goud wil vooral onderdeel van de buurt zijn, zegt Fred. En dat wil de buurt zo te zien dus ook. “En verder vrijheid blijheid.” Spelen of werken of praten over je favoriete architect, iedereen moet in Zwart Goud kunnen doen wat hij zelf wil. Een KoffieKrabbel maken bijvoorbeeld, want Zwart Goud staat vanaf 1 oktober uiteraard ook op KoffieKrabbel!

Meer over Mathijs: zakenmaker.nl
Meer over Zwart Goud: zwartgoudkoffie.nl

IMG_5023 IMG_5024 IMG_4806 IMG_5026


Hoe KoffieKrabbel ontstond

Het idee voor KoffieKrabbel ontstond in Restaurant De Klub, gevestigd in de Vechtclub XL te Utrecht. De Vechtclub XL is een creatieve broedplaats waar ook HoverKraft, het bureau dat KoffieKrabbel ontwikkelt, is gevestigd.

Op een mooie lentedag zat Robbert de Tekenaar aan de bar in Restaurant De Klub. Hij liet chef-kok Jasper een tekening zien die hij zojuist van hem had gemaakt. “Mooi man! Hier, drink een koffie van me!” zei Jasper. Robbert genoot van zijn koffie en plaatste het portret, inclusief anekdote, op Facebook. Dit leverde veel enthousiaste reacties op. Onder anderen van illustrator Billy Schonenberg, die als reactie een tekening van De Klub plaatste met als vraag of hij nu ook een koffie verdiend had. “Wow, kom die koffie maar halen!”, reageerde de Klub.

HoverKraft zag dit allemaal gebeuren, en dacht; hier moeten we wat mee doen. En het idee voor KoffieKrabbel was geboren.

KunstVoorKoffie_Robbert

KunstVoorKoffie_Billy